В Україні дослідили міське середовище
Міністр регіонального розвитку - про принципи роботи ДІАМ

Триває планомірна робота над створенням інклюзивного міського середовища в українських населених пунктах. Ще влітку експерти Мінрегіонрозвитку та одного з українських урбаністичних бюро провели дослідження просторів у кількох містах нашої країни. За його результатами вдалося окреслити основні проблеми, які на сьогодні виникають перед окремими категоріями громадян під час пересування вулицями та користування громадськими просторами. Про це ви вже могли читати раніше в новинах сайту ТОВ БТІ.

Нещодавно було опубліковано результати іншого тематичного дослідження. Некомерційна міжнародна організація протягом кількох тижнів проводила соціологічне опитування повнолітніх мешканців України на тему їхнього ставлення до органів місцевого самоврядування та якості наданих комунальних послуг. Серед безлічі запитань були й ті, що стосуються безбар’єрного середовища та рівня доступу до просторів і громадських будівель. Заступник глави Мінрегіонрозвитку наголосив на важливості цього дослідження і заявив, що для органів влади дуже важливо отримувати зворотний зв’язок від населення.

Іншою найважливішою подією в цій сфері став вихід так званого довідника безбар’єрності, що відбувся в рамках реалізації держстратегії зі створення безбар’єрного середовища в Україні – сайт ТОВ БТІ вже неодноразово писав про цей план. Довідник перебуває у відкритому доступі і має стати посібником зі створення безбар’єрного суспільства в дуже широкому сенсі цього словосполучення. Зокрема, документ містить практичні рекомендації щодо толерантного спілкування, інклюзивного планування та дотримання гендерної рівності.

Щодо містобудівної галузі, то в довіднику детально описано проблему маломобільних категорій населення, для яких переміщення містом пов’язане зі значними труднощами. Наприклад, в’їзди до багатьох будівель не мають пандусів. Однак часто власник будівлі навіть якщо і встановлює пандус, наявність якого обов’язково фіксують у техпаспорті на будинок, то користуватися ним все одно неможливо через неправильну конструкцію або поганий монтаж. Щоб виправити цю проблему, довідник пропонує використовувати універсальний дизайн – тобто такі архітектурні рішення, які будуть однаково прийнятні для всіх категорій людей. Наприклад, входом у будівлю без сходинок, розташовану на рівні землі, можуть користуватися і здорові люди, і люди в інвалідних візках, і літні громадяни.