Довідник безбар'єрності з'явився у відкритому доступі
Підсумки перших тижнів роботи ДПАГ

У вересні відбулася вкрай важлива подія в містобудівній галузі України. Було ліквідовано корумповану Держархбудінспекцію, і на її місці абсолютно з нуля створено нове відомство – держінспекцію архітектури та містобудування. Про перебіг цієї реформи на сайті ТОВ БТІ вийшла не одна публікація.

З цього приводу одне з українських медіа опублікувало колонку глави Мінрегіонрозвитку. Коментуючи зміни в українському містобудуванні, міністр акцентував увагу на тому, що корупція і хабарництво були невід’ємною частиною галузі довгі роки. І весь будівельний процес: від отримання дозволу на роботи і до введення в експлуатацію після технічної інвентаризації – був пов’язаний із тим, що забудовнику доводилося мати справу з представниками будівельної мафії, яка складалася з безлічі несумлінних чиновників, які збагачувалися на аферах і покривали порушення містобудівного законодавства. Природно, необхідність платити хабарі в процесі будівництва підвищувала вартість об’єкта нерухомості як для забудовника, так і для кінцевого споживача.

Міністр зізнався, що за довгі роки корупційні схеми проникли в систему держархбудконтролю настільки глибоко, що їх уже неможливо було позбутися, просто помінявши керівників і переставивши місцями чиновників середнього рівня. Саме тому й було ухвалено досить радикальне рішення – повністю ліквідувати наявну інспекцію, а на її місці створити нове відомство, яке буде налаштоване доброзичливо по відношенню до громадян.

Однією з основ реформи стало переведення містобудівних процедур в онлайн. Це дасть змогу виключити з процесу чиновників і таким чином прибрати корупційні ризики. Іншим позитивним ефектом стане інтенсифікація документообігу. Через державну електронну систему незабаром буде йти вся супровідна документація: від містобудівних умов і обмежень до акта готовності об’єкта до експлуатації, який оформляють наприкінці забудови після проведення технічної інвентаризації.
Два інші важливі принципи реформи – це децентралізація держархбудконтролю і відповідальність за правопорушення. Більшу частину повноважень органів держархбудконтролю отримають акредитовані юрособи та органи місцевої влади. А за порушення містобудівного законодавства винні тепер нестимуть відповідальність – аж до кримінальної.