Програма "єВідновлення" в Київській області
Рекордне подорожчання сільськогосподарських земель в Україні

На первинному ринку житла попит повністю відповідає реальній пропозиції. Про це заявила Маріанна Бігунець, директор з продажу будівельної компанії GAZDA. Попит у середньому по країні становить до 35% від довоєнного рівня, але в окремих регіонах, як Закарпатська та Львівська області, він збільшився у 15-18 разів порівняно з 2021 роком.

Основний попит зосереджений у безпечних містах, таких як Ужгород, Чернівці, Львів, Івано-Франківськ, Житомир, Дніпро, Вінниця та Київ. Понад 90% покупців цікавить житло, готове до заселення або таке, що перебуває на завершальних стадіях будівництва. Покупці стали більш обережними і готові інвестувати в житло на етапі котловану тільки в перевірених забудовників з хорошою репутацією.

Маріанна Бігунець також зазначила, що чинники, які впливають на попит на первинному ринку житла, включають безпеку майбутнього життя, баланс ціни, якості та площі житла, інфраструктурний комплекс разом із рекреаційним потенціалом, інвестиційний потенціал та зручні способи купівлі. Експерти вважають, що в умовах війни та економічної нестабільності покупці дедалі більше уваги приділяють надійності забудовника і якості пропонованих об’єктів.